Välkommen till del 5:
(Sista delen)
Ni har varje vecka fått ta del utav mina Youtube videos och jag kommer nu att gå igenom resultaten och se på de didaktiska frågorna. Jag kommer även länka videon som tillhör texten så ni kan se videon igen.
Citat:
"Oavsett hur man tänker sig att lärandet går till, är dialogen mellan barnen, mellan barn och vuxna samt i barnens lek viktig för lärandet både i förskola och skola, och frågandet är centralt i samtal, diskussion och i det sociala samspelet. Barns frågor är ofta ett uttryck för att ett meningsskapande pågår och deras erfarenheter behöver sorteras (Thulin, 2010, se Sundberg, s. 63, 2018).
Slut citat
Undervisning:
Genom att ha fått testa de olika föremålen i vattenprojektet flyta/sjunka, kan nu barnen urskilja de föremål som sjunker och flyter. Barnen kan använda sina erfarenheter genom att konstruera olika modeller där de kan undersöka och sätta hypoteser av vad som faktiskt får exemeplvis stenen att flyta. Brage och linde menar att utifrån erfarenheterna av föremålens flytförmåga kan barnen uppmärksamma att föremål som läggs i vatten tränger undan vatten. Vidare menar Brage och Linde att barnen blir uppmärksamma på de olika kritiska aspekterna som blir avgörande för att ett föremål ska flyta, där formen utgör en aspekt (Bjurulf, 2018). Undervisning av tekniska system bidrar till att barn blir bättre användare av föremål, barnen får bättre förståelse för konsekvenser av teknikanvändning och de blir mer engagerade genom sin förståelse (Svensson, 2011, se Bjurulf, 2018). Teknik system innebär att både avgränsade artefakter, där barnen får förståelse för hur saker och ting fungerar eller påverkar varandra (Bjurulf, 2018).
Via leken och kreaktiva aktiviteter som undervisning menar Bråten (1999) att barnen blir framtidsinriktadde varelser. Via lek lär sig då barnen att producera och reproducera, hjärnan kombinerar tidigare erfarenheter och nya händelser och bearbetar dem. Kombinationen av kreaktiva aktiviteter kallar Vygotskij fantasi. Barnens kreaktiva process har stor betydelse för barnens almänna utveckling och mognad. Piaget menar att leken utgår från vad de redan erfarar och till mer avancerande kunskaper genom leken utvecklas barnens förmåga och skapar en ny verklighet (Jensen, 2005).
Analys & Resultat:
I denna videon har ni fått ta del utav när jag konstruerade med hjälp utav olika föremål för att få en sten att flyta. Jag tänker att detta är ett utmärkt sätt att barnen får undersöka och använda sina tidigare erfarenheter genom projektet. Som ni ser i videon väljer jag att konstruera på flera olika sätt med materialen jag har, som får stenen att flyta. Jag ville se hur många olika sätt jag kunde konstruera som fick stenen att flyta genom att testa olika sätt och nöjde inte mig när jag fick det att funka första gången. Genom att mina egna erfarenheter visste jag att stenen behövde mycket täthet och luft för att trycka bort lika mycket vatten som stenen väger(massa). Detta hjälpte mig till stor del i mitt konstruerande. Dock blev jag ändå chockad över att exempelvis stenen flöt som bäst i en plastpåse fylld med luft. Jag kan koppla min konstruktion till hållbar utveckling också då jag inte använde mig utav naturmaterial, som jag har tänkt på i efterhand. Genom att använda plast och metal förstör det naturen, dock återanvände jag material som leverpastejburken, pantflaskor och tvålflaskan.
De globala målet 14:
Plast i haven är ett jätteproblem, minskar vi våra plastanvändningar genom att istället köpa återanvändbara produkter som påsar, sugrör och tops, kan vi minska detta. Fakta: Haven täcker 70 procent av vår planet och över tre miljader människor är beroende av den marina och kustnära biologiska mångfalden för sin försörjning. Visste ni att till exempel åtta miljoner ton plast hamnar i havet varje år? Forstätter vi såhär kommer våra hav bestå av mer plast än fisk år 2050... Vi måste skydda våra hav och säkerställa hållbar användning av havsbaserade resurser och ekosystem.
Gjorde en egen verblåt om plast i haven och djuren - in och lyssna här: https://youtu.be/CerOGuhN4PQ
Responsfrågor jag fick var bland annat: "Hur skulle en musikalisk inramning, musik som medel kunna se ut? Till exempel sånger och lyssna på ljudet av vattnet". Jag tänker precis som responsfrågan lyder att man använder sig av vatten ljud, som när jag skapar min mix har jag använt mig utav ljudinspelning via mobilen där hör man spolljud från vattnet i toaletten, kranen som rinner och även duschvattnet i duschen. Detta är ett sätt för barnen att vara aktiva skapare och aktiva lyssnare. Men även finns det ingångar där man kan tillsammans med barnen skriva en egen låt, exempelvis en verblåt som jag gjorde till de globala målet 14, havet och plasten samt djuren. Man kan tillsammans med barnens frågor och begrepp sätta ihop en låt som man sedan spelar på något/några insrument. Men jag tänker även musik som medel, där man kan göra rörelser till hur barnen uppfattar ljudnivån på olika ljud av vatten. Exempelvis så låter en fors mindre än ett vattenfall.
Mixmusiken - https://soundcloud.com/nathaalie-nathaa-j-nsson/del-5-mixla-t
Youtubevideon - https://youtu.be/XBcbqM0unMY
Fler tester jag kunde gjort -
1. Använda material från naturen, exempelvis, kottar, pinnar..
3. Fler föremål än en sten som fick flyta.
Ett exempel på hur man kan använda detta som undervisning i förskolan är genom att barnen samlar olika naturmaterial under en teknikpromenad och sedan får olika föremål som sjunker att flyta.
Referenslista:
Bjurulf, Veronica (2013). Teknikdidaktik. 2. uppl. Lund: Studentlitteratur
Bråten, Ivar(red.) (1999)Vygotsky och pedagogiken. Lund: Studentlitteratur.
Internet länk: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:627510/FULLTEXT02.pdf (Hämtad: 2020-02-06)
Jensen, Michael (2006). Lärande och låtsaslek ett kognitionsvetenskapligt utvecklingsperspektiv.
Licentiatuppsats (182s.). Göteborgs universitet.
Sundberg, Bodil (2016). Förskolans naturvetenskap i praktiken. 1. uppl. Malmö: Gleerup
