Välkommen till del 1:
Ni har varje vecka fått ta del utav mina Youtube videos och jag kommer nu att gå igenom resultaten och se på de didaktiska frågorna. Jag kommer även länka videon som tillhör texten så ni kan se videon igen.
-De didaktiska frågorna Vad, Hur, Varför, När.
Citat:
"Undervisningen karaktäriseras av att studenterna lär sig naturvetenskap och didaktik genom att göra egna utforskande undersökningar med teorianknytningar. Det är verbet göra, det vill säga själva aktiviteten, som är i fokus i undervisningen" (Elfstöm, 2014, s. 15).
Slut citat
Undervisning:
Stenaktiviteter ögonstenar:
Tänker inför mitt projekt flyta/sjunka där jag använder mig utav stenar som min dotter plockat. Min dotter väljer ut de stenar hon antagligen får plats med i handen och som hon tycker om. Detta kan kopplas till stenaktiviteten ögonstenar, då barnen hämtar tre stenar var som de tycker är speciella på något sätt. Barnen får sedan stå i en cirkel där de lägger fram den stenen de tycker är störst, stenarna de plockat får inte vara större än en knuten hand eller mindre än deras tumnagel. De jämför sedan stenarna de lagt och kommer överens om vilken av de stenarna som är allra störst. Detta tränar då barnens samarbete och demokrati som kan behöva viss medling. När barnen sedan bestämt, kan man gå vidare med andra egenskaper som till exempel den mörkaste, skrovligaste, spetsigaste, lenaste och glittrigaste stenen. Många barn vill gärna behålla sin sten eftersom det är deras speciella ögonsten de valt med omsorg. Sedan går vi vidare och frågar produktiva frågor som: Vad tror du händer om vi lägger stenen i vattnet? Hur skiljer sig färgen mellan våt och torr sten? Sjunker alla stenarna oavsett storlek? Hur känns stenen? (Ekblad m.fl., 2014).
Resultat & Analys
I mitt projekt i första videon hör jag att en sten knastrar till och jag undrar direkt varför den låter så? Jag frågar min sambo som hjälper till att filma mig och våran dotter under projektet. Vi tror att det är för att stenen har små hål i sig och att det bräckta vattnet tränger sig in och bildar små bubblor.. Jag måste genast undersöka detta närmre och inser att jag inte hittar någon information kring detta. Vi går vidare, vi ser också i videon att stenarna sjunker oavsett storlek. En av responserna skriver att hen ser mycket kraft i min video, jag tar detta vidare och kan koppla till Newtons lag. Areskoug (2016) skriver att fallhastigheten har inverkan på vikten av en sten, enligt Newtons andra lag, större massa kräver större kraft, vilket innebär att kraften som behövs är proportionell mot massan. Stenen som är tyngre behöver dubbelt så mycket accerlererande kraft för att få samma som den stenen som väger mindre. Den accerelererande kraften vid fritt fall är tygndkraften och tyngdkraften på den större stenen är dubbelt så mycket. Båda får då samma accerelation och faller lika snabbt (Areskoug, 2016).
Twileys boll flyter trotts att den är hård, men det beror ju på att det finns luft i bollen och ju mer luft i föremålet desto bättre flyter föremålet. Föremålet måste alltså trycka bort lika mycket vatten som föremålet väger. En av responserna jag fick, var följande fråga: "såg man någon skillnad mellan det bräckta vattnet och vanligt vatten? Skulle det påverka stenarna på något vis?" Svaret är vi ser i slutet att alla stenarna sjunker oavsett om det är bräckt vatten eller kran vatten. Jag använde mig utav bräckt vatten eftersom jag vet att man kan flyta i tillexempel döda havet även om man egentligen inte kan flyta. Och då tänkte jag att det kunde vara kul att experimentera.
Fler tester jag kunde gjort -
1. Hälla i mer salt i vattnet och se om det gjorde skillnad?
2. Få stenen att flyta på något sett med olika metoder?
3. Använda fler föremål för att jämföra?
Ett exempel jag tänker på är hur man kan använda detta i en undervisning i förskolan, genom att ställa hypoteser och få barnen att se möjligheter genom att utforska/undersöka/expremintera om de kan få ett föremål som flyter hjälpa ett föremål som sjunker (Lättman-Masch, Wejdmark Jacobsson, Persson & Ekblad (2014).
Mixmusiken - https://soundcloud.com/nathaalie-nathaa-j-nsson/mixmusik-del-3
Youtubevideon - https://youtu.be/RJgpQZg7Owk
Referenslista:
Areskoug, Mats (2016). Naturvetenskapens bärande idéer: för förskollärare. Malmö: Gleerup
Elfström, Ingela (2014). Barn och naturvetenskap: upptäcka, utforska, lära i förskola och skola. 2. [rev.] uppl. Stockholm: Liber
Lättman-Masch, Robert, Wejdmark, Mats, Jacobsson, Gun, Persson, Eva & Ekblad, Anna Ekblad (2014). Leka och lära naturvetenskap och teknik ute: förskola och förskoleklass. Vimmerby: Outdoor Teaching

