Del 3 - En lösning eller en lösning ?

Välkommen till del 3:

Ni har varje vecka fått ta del utav mina Youtube videos och jag kommer nu att göra en analys och ge resonemang hur man kan jobba med detta i en undervisning i förskolan. Jag kommer även länka videon som tillhör texten så ni kan se videon igen. 

 Citat:

"Genom att uttrycka sig i musikaktiviteter kan barnet utforska det fiktiva, och göra och vara något annat än vad som i verkligheten är möjligt. Detta kan göra det möjligt att uppleva bemästring utan en samtidig stor risk för att misslyckas" (Angelo & Sæther, s. 126, 2014). 

Slut citat

Undervisning:
Pedagoger skapar erfarenhet såsom att man går för fort fram med exempelvis yngre barn på förskolan när barnen undersöker. Yngre barn behöver upprepning och få ta sin tid i sina undersökningar. Om material finns synligt och är nåbart får barnen möjlighet att gå tillbaka och göra om samma sak många gånger. Om man tittar noga på min video del 3 ser man också de små sakerna och där kan barnen göra små variationer i sitt utforskande. Små förändringar bildar då underlag för hur barnen så småningom kan uppfatta fenomen och företeelser i sin omgivning (Elfström, 2014). Elfström (2014) menar också att barn genom spekulation och metaforer skall lära sig funktioner. En fingervisning kan vara när barnen namnger olika saker och fenomen och då blir det en tydlighet på om hur de tänker och uppfattar de dem undersöker. 

Resultat & Analys:
I denna video har jag sex olika rör där jag testade olika blandningar, blandningarna blir lösningar. I videon använder jag först varmt vatten och sedan kallt vatten. Detta för att tillexempel socker löses i varmt vatten men inte i kallt vatten. Vidare för att se om det blev någon skillnad mellan olja och vinäger i kallt vatten jämfört med varmt vatten. Vilket gjorde lite skillnad tillexempel när det kom till sockret då det löses upp i varmt vatten, men jag hade varit tvungen till att ha kokande vatten för att det skulle lösas upp ännu mer. Frågor som dök upp under responsen var: "Hur löser sig olika ämnen i varmt och kallt vatten? "Hur har du tänkt en undervisning kring det?", som ovan menar Elfström (2014) att om barnen får undersöka och lär sig funktionerna tillexempel i ett experiment, hur en blanding eller lösning fungerar får barnen sätta olika spekulationer och mataforer. Jag tänker att man kan använda vattnet med olika metoder, men även genom olika temperaturer och se om det flyter runt eller sjunker till botten av röret, eller om det blir en lösning/blandning. Här kan jag koppla vidare till en annan respons fråga som lyder: "kanske se vad som händer med innehållet i lösningen om man fryser vattnet?".Ja absolut det kan man göra, men jag tänker att mitt fokus är varför det sjunker till botten, flyter på ytan eller bli en lösning och om jag använder mig utav fryst vatten händer inget, men det kan ju även vara ett lärande för barnen.

En annan respons fråga var: "Har du tankar kring hur man kan jobba med det estetiska i ett vattenprojekt?" Ja, absolut jag tänker också att man kan använda det estetiska där barnen får möjligheten att uttrycka tankar, ideer och åsikter. Men även kommer musiken in här där man kan använda dans, sång och rörelse med barnen, genom att göra en vattendans, jag menar tillexempel att man skapar en låt genom sång innehållet i texten är då begreppen som barnen uppfattat och använder sig utav inom vattenprojektet. När barnen och jag skrivit texten kan vi lägga in melodier eller andra medel som lyfter upp den skrivna texten och till slut har vi skapat en låt som man kan dansa/röra sig till. Och där tänker jag att man sätter begreppen på de rörelserna barnen gör, tillexempel om något sjunker är det på botten då hukar vi oss, eller tillexempel om begreppet är tygndkraft då är man väldigt tung och stegen man tar blir sega och långsamma. Här blir ju lärandet också en lek. 

Fler tester jag kunde gjort -

1. Kokande vatten?

2. Mer lösningar som binder sig?

3. Filma på olika sätt som i slomotion (en av respondernas tips)

 

Mixlåten - https://soundcloud.com/nathaalie-nathaa-j-nsson/vattenprojekt-musiken

Youtubevideon - https://youtu.be/Gpl06K4ma1M 

Referenslista:

Angelo, Elin & Sæther, Morten (2014). Barnet och musiken: en introduktion i musikpedagogik för förskollärare. 1. uppl. Malmö: Gleerup

Elfström, Ingela (2014). Barn och naturvetenskap: upptäcka, utforska, lära i förskola och skola. 2. [rev.] uppl. Stockholm: Liber

 

Kommentera inlägget här :